Nu velen van ons alweer een behoorlijke tijd aan het thuiswerken zijn hoor ik van steeds meer mensen om mij heen dat ze lichamelijke klachten hebben. Zoals meer hoofdpijn, stijve nek en pijnlijke schouders. Heel begrijpelijk want op kantoor zijn je bureau en stoel beter ergonomisch ingesteld dan bijvoorbeeld de keukentafel thuis. Ook is de kans groot dat je te lang achter je computer zit en te weinig pauzes neemt. Een bekende en begrijpelijke valkuil.

 

En natuurlijk weet je het wel. Vaker je ogen wat rust geven en meer bewegen. Maar heb je daar wel tijd voor? Je hebt nog een hele lijst aan klussen die je moet doen voor het werk en je werkgever verwacht dat je elke dag je taken af hebt. En om zomaar even tijdens die ellenlange zoom meetings op te staan en weglopen om de beentjes te strekken is ook weer zo wat.

 

Maar er zijn mogelijkheden die je direct kan toepassen tijdens het thuiswerken zonder dat er tijd aan verloren gaat. Handig toch?

Tip 1: Stretch momentje tijdens het koffie/thee zetten

Hoe dan, hoor ik je denken.

Als je toe bent aan een drankje of versnapering, rek je dan voordat je opstaat eens lekker een paar keer uit. Paar keer gapen erbij, heerlijk!

En tijdens het wachten tot de thee of koffie klaar is, doe dan eens paar rek- en strekoefeningen voor je benen en rug. Het ideale moment want je staat toch even niks te doen, dus draai ook nog maar rustig wat rondjes met je hoofd. Naar links en naar rechts en strek van voor naar achter. En vergeet vooral niet om een paar squats te maken. Daar krijg je strakkere billen van :-).

Zo, je hebt een aanzet gegeven om je lichaam wat soepeler te maken en je bloedsomloop een stimulans gegeven om weer goed te gaan stromen.

Goed bezig!

Tip 2: Last van nek en schouders?

Nu het buiten wat guur is staat, als je aan het thuiswerken bent, binnen lekker de kachel aan. Dus leg daar een handdoekje op zodat deze aangenaam warm kan worden waarna je hem in je nek legt. De warmte dringt diep de huid en spieren in en geeft direct verlichting van de klachten.

Koelt de handdoek te snel af? Neem dan een pittenkussentje. Het voordeel hiervan is dat de pitjes de warmte goed vast kan houden, dus heb je er langer plezier van.

thuiswerken, kantoor

Tip 3: Help, het is tijd voor de lunchpauze!

Gewoon doen! Echt, tussendoor even een half uurtje niet met je werk bezig zijn maakt je hoofd leeg en vergroot alleen maar je productiviteit. Echt? Ja, echt! Dus, hopla, geniet ervan. (En anders neem je 2x 15 minuutjes pauze. Is ook lekker toch?)

Is 1 van je buren ook aan het thuiswerken? Spreek dan eens af om samen te lunchen.

Of bel die ene vriend/vriendin/familielid/collega die je al een tijdje niet hebt gesproken, of ga 10 minuutje mediteren of verder in je boek lezen.

Heeft iemand in de buurt, die nog wel op het werk aanwezig moet zijn, een hond? Maak je die toch even blij met een extra snuffelrondje.

Hopla, tip 3 “in the pocket”!

Tip 4. Leeg hoofd

Ga je na je werk boodschappen doen? Maak een omweg naar de supermarkt zodat je makkelijker aan de aanbevolen 10.000 stappen per dag komt.

Normaal gesproken, als je klaar bent met werken, stap je in je auto, je fiets of het OV. Zo zit er wat tijd tussen werk en het thuiskomen zodat je in die tijd de dag kan doornemen en werkprikkels verwerken.

Dus neem nu ook tijd voor de overgang van werk naar privé. Het zal je helpen om je werkdag van je af te zetten en met een “leeg” hoofd van de avond te genieten.

Tip 5. Waarom niet?

Probeer tip 1 t/m 4 gewoon eens een weekje uit. Zit er iets tussen wat bij jou past? Mooi, dan wens ik je een ontspannen thuiswerkdag toe! Laat je even weten of het bevallen is?