Aanraken? Ja, graag!

Schuchter schuifelde ze naar binnen. Haar blik naar beneden gericht. “Ik heb hieronder geen kleren aan hoor” zei ze zachtjes. Ik moest mijn best doen om haar te verstaan en meteen begreep ik dat dit de 1e keer voor haar was. De aanraking van een massage was nieuw voor haar, dat kon je duidelijk zien.

“Geeft niks hoor” antwoordde ik en zorgde ervoor dat er zoveel mogelijk empathie in mijn stem te horen was. Ik had het met haar te doen, ze oogde kwetsbaar en dat triggerde mij.

In die periode werkte ik met veel plezier als masseur in een sauna. Daar gaf ik diverse massages en ook hammam behandelingen. Mensen aanraken is mijn beroep, zeg maar.

Regelmatig kwamen er mensen mijn massagekamer in die nog niet zo vaak een behandeling hadden gehad. En ook verontschuldigde men zich vaak voor het feit dat ze geen kleding onder hun badjas aan hadden. Dat is eigenlijk wel logisch omdat je immers in de sauna vaak naakt rondloopt.

Maar iets in deze dame raakte mij. Haar kwetsbaarheid denk ik. Op dat moment bedacht ik mij hoe dat voor mijn cliënten moest aanvoelen. Je komt met je badjas aan de massagekamer in, trekt deze uit en staat ineens in je blootje in een kamer met een iemand die je niet kent. Kan best raar aanvoelen toch. Weer een goed momentje voor mij om te herinneren zorgvuldig met het vertrouwen dat men mij geeft om te gaan.

Ze ging op de tafel liggen en ik begon met de massage. Al bij het eerste contact van mijn handen vol met warme olie op haar lichaam voelde ik dat haar spieren in de rug zich samentrokken. Haar lichaam trok zich als het ware terug om zich te beschermen. Allemaal onbewust natuurlijk. Maar als masseur leer je lichamen te “lezen”.

Zodra ik mijn druk aanpaste ontspande ze en gaf zich over aan de massage en de rust die het haar gaf. Mooi om te zien en voelen. Ontroerend eigenlijk……

Na afloop wilde ze nog wat kletsen. Prima, ik had pauze, en ik was blij dat ik haar de tijd kon geven die ze verdiende. Ze was al heel wat jaren getrouwd maar wist eigenlijk niet of ze nog wel zo gelukkig was in haar huwelijk. En ja, aanraken deden ze elkaar eigenlijk niet meer. Zonde want deze vrouw had het zo nodig.

aanraken, huidhonger
Huidhonger

Ja, in deze tijd hoor je dit woord steeds vaker voorbij komen. En wat is het nu eigenlijk.

Voor mij de behoefte om een goede vriend of vriendin eens een lekkere knuffel te geven als ik ze zie of geliefden zomaar een aai over hun bol te geven of spontaan even aan te raken. Een hand op een arm of knie leggen of een aai over de rug. Zomaar, lekker spontaan lichamelijk contact.

Misschien ben ik, door mijn werk, wel iets meer lichamelijk ingesteld dan de gemiddelde Nederlander. Wij knuffelen of omhelzen elkaar niet zo vaak als bijvoorbeeld mensen in andere landen waar het heel normaal is dat ook mannen elkaar omhelzen en een spontane zoen op de wang geven.

Trouwens over dat zoenen op de wang geven. Het schijnt dat onze drie zoenen wel wat veel is. 1 of 2 is wat gangbaarder in andere landen. Zelf ben ik meer van de omhelzing. Maar ik ben natuurlijk masseur dus dan kan ik gelijk ff voelen of je schouders vast zittenwink

Wist je dat bij massage maar ook bij alle ander gewenste aanraking het gelukshormonen, oxytocine en endorfine worden aangemaakt. Oxytocine wordt bijvoorbeeld ook aangemaakt bij baby en moeder als de moeder borstvoeding geeft. Dit versterkt hun band. Het kan je ook een slaperig maken. Daarom kan het ook zijn dat je je zo lekker loom voelt na een massage.

Endorfine geeft je niet alleen een prettig en ontspannen gevoel het onderdrukt bv. ook pijn.

olifant, huidhonger, aanraken
De olifant in de kamer

Ja, ik ga het er toch over hebben. Aanraking en sex. Twee heel verschillende dingen. Alhoewel je over het algemeen elkaar wel aanraakt als je intiem bent met elkaar.

Voor stellen soms een lastig onderwerp. Regelmatig wordt aanraking in een relatie met sex geassocieerd. En, nou ja, daar heb je soms gewoon geen zin in maar die knuffel is wel fijn.

Tip: geef je liefje een lekker voetmassage ’s avonds op de bank. En nog leuker, je geeft elkaar tegelijkertijd een voetmassage. En raak elkaar eens wat vaker spontaan aan zonder dat dat naar sex leidt. Begin er eens ’s ochtends of ’s middags mee. Als je uit je werk komt of nadat je de hond hebt uitgelaten. Staat je partner in de keuken iets culinairs in elkaar te draaien of het afhaalmenu uit de verpakking te halen :-), geef dan een lekker aai over de rug “lekker schatje”. Probeer eens en kijk dan wat de reactie is. (Disclaimer: als je dit nog nooit hebt gedaan of het is al heel lang geleden dat je dit deed doe dit dan niet als je lief net met een kokend hete pan in de handen staat. Er kan een schrikreactie komen!wink) Kortom, blijf elkaar in een relatie ook aanraken zonder bijbedoelingen.

Mijn sauna gast heb ik nooit meer gezien en ik hoop dat het goed met haar gaat en dat ze iemand heeft gevonden die haar wel wat vaker gaat aanraken.

Wat ik eigenlijk wil zeggen, raak elkaar wat vaker spontaan aan.

Wil je meer over aanraken weten, geef ons eens een belletje of stuur een mail.