VRIJHEID IN WERKEN

 
Jaren geleden zag ik een interview dat mij altijd is bijgebleven.
Een zeer succesvolle Amerikaanse zakenman werd geïnterviewd. Hij had een bedrijf met honderden werknemers. Hij zag er heerlijk relaxed uit en je kon zien dat hij van het leven genoot.
Op de vraag waarom zijn bedrijf zo succesvol was antwoordde hij dat hij zijn personeel alle vrijheid gaf. “O ja, hoe dan?” En hij begon met passie en vuur in de ogen te vertellen over hoe hij zijn bedrijf had ingericht en hoe hij met het personeel omging.
Wat mij opviel was hoe hij over iedereen sprak en des te meer hij vertelde hoe blijer hij werd.
Hij had zijn bedrijf van de grond af opgebouwd en was met een klein groepje personeel begonnen wat uitgegroeid was tot een enorm bedrijf. Vrijheid in werken vond hij belangrijk.

 

Hoe dan?

Het bedrijfspand stond op een enorme lap grond met eromheen een groot park met bomen en een grote vijver met vissen, eenden enz.
Elke werknemer mocht zijn of haar eigen werktijden bepalen. Was je een ochtendmens dan begon je lekker om 7.00 uur of als je dat wilde eerder. Als de 8 uur erop zaten ging je lekker naar huis en kon je thuis van de rest van de dag genieten.
Was je een avondmens? Nou dan begon je toch wat later. Rustig opstarten, doucheje nemen en dan op je gemakje ontbijten. En dan, hop naar het werk. Wat alleen belangrijk was, was dat je je werk af kreeg en aan het eind van de maand alle goals en targets waren bereikt. Hoe je dat invulde was aan jezelf. Natuurlijk in overleg met de directe collega’s.
In het pand was een giga kantine waar je kon ontbijten, lunchen en dineren. Het was zo ingericht, vertelde de zakenman, dat iedereen met z’n allen aan lange tafels kon eten. Geen aparte tafeltjes en groepjespolitiek. Nee, gewoon met alle collega’s door elkaar. En ja, hahaha, er waren zeker wat mooie liefdesverhalen te vertellen, lachte hij vrolijk.
Voor mensen met kinderen was een kinderopvang gecreëerd waar je op elk moment van de dag langs kon gaan om even aandacht aan je kind te geven. En met de lunch kon je met je kind (en partner) aanschuiven aan 1 van de lange tafels. Dat stimuleerde hij, vertelde de zakenman, omdat familie en het gezinsleven zo belangrijk is.
O ja, en niet onbelangrijk, vervolgde hij, als je even een dipje had ofzo dan ging je toch even wandelen in het park. Gewoon je hoofd ff leegmaken en een frisse neus halen. Altijd goed voor de creativiteit en productiviteit!
Verder was er natuurlijk een gym, zwembad en was er de hele dag een masseur tot de beschikking om niet alleen een gezond lichaam maar ook een gezonde geest te creëren.

 

Hoe ga je ermee om?

Maar wat betekent al die vrijheid en hoe ging men er mee om? Het was uiteraard duidelijk dat niet iedereen daar mee om kon gaan. Zeker niet met het indelen van je eigen werktijden. Dat gaf vast problemen en lukte het vast niet om het werk op tijd af te krijgen. Er waren zeker al heel veel mensen ontslagen, zo stelde de interviewer.
Om eerlijk te zijn, meldde de zakenman, ja, het is niet voor iedereen. Niet iedereen kan met zulke vrijheden omgaan. Maar, tot nu toe heb ik 2 mensen moeten laten gaan. 1 omdat diegene een relatie kreeg met iemand uit een andere staat en besloot om daar te gaan wonen. De andere omdat die besloot om voor zijn ouders te gaan zorgen die hulpbehoevend waren geworden.
Nou ja, wie weet moet ik nog eens iemand ontslaan die de kantjes eraf loopt. Maar gelukkig is dat nog niet voorgekomen!
 
personeel

Verandering

Onze werkgewoontes zijn aan het veranderen. Zeker nu er veel mensen door de omstandigheden aan het thuiswerken zijn.
Voor sommigen een echte uitdaging, anderen komen er juist achter dat het best wel fijn is. Tijden veranderen. En wie weet verandert ons hele besef ook wel en zien we dat iedereen nou eenmaal niet hetzelfde is. En gaan we naar zijn of haar kwaliteiten kijken en hoe die het beste te benutten.
Dat zou toch mooi zijn in deze tijd waar we weer eens met de neus op de feiten worden gedrukt hoe prettig het is om in vrijheid te leven, we ook meer vrijheid in werken kunnen hebben.